PRP терапия и присаждане на коса

резултата от присаждане на коса
Какво оказва ефект върху резултата от присаждане на коса ?
юни 26, 2021
blank
Какви са предимствата на Fue метода за присаждане на коса ?
юни 28, 2021

PRP терапия и присаждане на коса

PRP терапия и присаждане на коса

 

За PRP терапията

PRP терапията е богата на тромбоцити плазма.
Зарастването на рани възниква последователни припокриващи се процеси и изисква координирано завършване на разнообразни клетъчни дейности. Всяка стъпка по време на процеса се контролира чрез различни нива на много растежни фактор. Факторите на растеж са двигателите, които стимулират заздравяването на рани. Тромбоцитите освобождават големи количества от растежен фактор. Тромбоцитите участват в естественото заздравяване на рани въз основа на броя им в циркулиращата кръв. Това допълнително подобрява заздравяването на раните благодарение на концентрацията му като богата на тромбоцити плазма (PRP).
PRP е концентрация на човешки тромбоцити в малък обем плазма. PRP се получава от собствената кръв на пациента след обработка в автоматизирана центрофуга. Ръчните центрофуги не се препоръчват не само поради потенциала им за замърсяване, но и поради намалената им ефективност при възстановяването на тромбоцитите в сравнение с автоматизираните устройства. През 2007 г. FDA одобри използването на автоматични центрофуги за приготвяне на растежни фактори, които да се използват при хронични язви на пациенти с диабет.

Съществуват и няколко доклада, които показват, че съдържанието на растежни фактори в PRP може да варира значително, в зависимост от използваната автоматизирана система.

Плазмотерапията се използвала в миналото в пластичната хирургия, стоматологичната хирургия, обща хирургия, неврохирургията, ортопедията за намаляване на кървенето, подуване, предотвратяване на инфекции и ускоряване заздравяването на рани. PRP има ефект при различни видове рани и инфекции.

PRP терапия и присаждане на коса

Плазмотерапия след присаждане на коса

Установено е, че растежните фактори играят ключова роля в процеса на заздравяване на раните и реваскуларизация на графтите след присаждане на коса.
PRP инжекции могат да се използват след операцията по присаждане на коса.
Не само, че PRP помага при рани и белези при лечението, но и
стимулира растежа на здрави косми. Пациентите се възползват от поддържащо лечение с PRP инжекции, за да ускорят възстановяването и резултатите.

Тъй като терапията стимулира клетъчния растеж много лекари занимаващи се с присаждане на коса са изследвали PRP като инжекционен разтвор за косопад. Въпреки че “самостоятелните” инжекционни резултати от PRP са разнообразни и донякъде противоречиви, се забелязва нещо интересно: докато PRP може да не е напълно ефективна при косопад, но може да бъде ефективно при присаждане на коса.
Тъй като PRP съдържа естествената кръвна плазма на организма и растежните фактори необходими за здрави фоликули, това може да доведе до по-добро състояние и по- здрави присадки.
Тъй като няма странични ефекти и е безопасна процедура, много от лекарите я използват, за да подпомогне резултата от присаждане на коса.
Въпреки че използването на плазма с тромбоцити при присаждане на коса все още е нещо ново, доказателствата до сега, показват, че тя може да играе важна роля в насърчаването растежа на по-здрави присадки и по- бързо възстановяване.

Противопоказания за PRP терапия:

Рак
Сепсис
Метаболитно разстройство
Хронични чернодробни заболявания
Остри и хронични инфекции
Тромбоцитопения

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *