Има различни лечения, насърчавани при мъжка загуба на коса, но присаждане на коса остава едно от постоянните, естествено и доказано решение.

Мъжкият тип оплешивяване или андрогенната алопеция, засягат 70% от мъжкият пол на някакъв етап от живота си. Съществуват неоперативни решения като перуки, с които може да прикрива проблема загубата, лекарства и локални препарати, които може да забавят прогресиране на косопада, но присаждане на коса за сега остава единственото доказано средство за възстановяване на косата.

Присадената коса ще расте като останалата коса и може да я оформята, подстригвате, да спортувате точно както бихте направили със собствената си коса. Присадената коса е устойчива на дихидротестостерон (хормон, който причинява загуба на коса) и затова присаждане на коса е трайно решение.

Естественото присаждане на косата зависи от избора на правилен лекар и клиника. Последните години процедурата се развива удивително бързо, но не навсякъде присаждането на коса е еднакво. Когато се извършва на правилното място от опитни специалисти, процедурата е безопасна и дава естествен резултат.

Заедно с естествения вид, това е от значение и за здравето на пациента.

Уверете се за:

Лекаря, който ще извърши операцията и неговият опит

Достатъчно добре обучен помощен екип

Присаждане на КосаИзползват се специални инструменти, техники и умения за присаждане на коса.

Чрез присаждане на единични присадки, съдържащи няколко фоликула заедно, се постига добър ефект. Това води до присаждане на един, два, три и четири космени фоликула.

Чрез прецизно и артистично присаждане се създава по-младежка и естествена линия на косата.

Всяка трансплантация е с индивидуален подход към всеки пациент в TURHAIR.

Какво включва присаждане на коса?

Присаждане на коса е процедура, която се извършва под местна анестезия, отнеме между шест и десет часа, зависи от количеството на присадените фоликули. Присадената коса е взета от донорската зона, задната част на скалпа, след което се присажда в зоната приемник, където косата е изтъняла или липсва такава. След като приключи процедурата, на пациента се осигуряват подробни постоперативни инструкции, лекарства и козметика за възстановителният период. Може да отнемат около 3-4 месеца след процедурата докато започне растежа, пълният ефект от присаждане на коса се наблюдава след 12 -18 месеца. Присадената коса расте до края на живота.

Мислите за присаждане на коса?! Трябва да знаете точно какво ви предлагат.

Каква е разликата между присаждане на коса и косми.

Важно е да знаете какво точно ви се предлага, цените въз основа броя присадки трябва да бъдат, а не на броя косми.

Каква е разликата между косъм и присадка ( графт)?

При присаждане на коса, обикновено се събират фоликуларни единици, затова и техниката се нарича екстракция на фоликуларни единици (FUE). Фоликуларната единица съдържа от един до четири  косъма.

Защо е важно дали се използват косми или присадки?

Присадките е добре да се запазват цели, така че ако има с 3 или 4 косъма, те не се разделят и това означава, че ефекта става по-плътен.

Как можете да научите повече за присаждане на коса?

Може да се свържете с нас или да използвате нашата онлайн форма за консултация.

FUE присаждане на коса е минимално инвазивна процедура, при която се отделят поотделно всяка присадка и се трансплантира в зоната със загуба на коса. FUE присаждане се извършва фоликул по фоликул, по посока на растежа на косата. Процедурата се извършва за един ден.

При нас с FUE присаждане на коса се намалява стреса от няколко краткотрайни сесанса и получавате резултат.

Предимства на присаждане на коса FUE :

Няма разрези или шевове

Отстранява се само засегнатата коренова клетка

Използват се фоликули, генетически защитени от косопад, взети от задната донорска част на главата

Метода може да се използва и за присаждане на брада и мустаци

До около 4000 графти ( присадки) може да се присаждат на сеанс, благодарение на бързата, ефективна и надеждна техника

Естествени резултати

Наследственият косопад се среща при 60-70% от мъжете и при 4-8% от жените, този процес е причинен от наследствени фактори. Наследяваш склонността да губиш коса от един от родителите ти.

Мъжкият тип оплешивяване може да се прояви в напреднала загуба на коса при тежки случаи и да остане само тънка ивица отстрани и в тилната част известна като “подкова”. Женският тип оплешивяване може да имитира мъжкия в някои случаи, обикновено под формата на дифузен косопад зад линията на косата и в горната част на главата.

Около 90% от случаите на загуба на коса спадат към генетичните форми косопад. Има случаи при които загубата на коса е обратим процес. Такава загуба на коса може да бъде предизвикана от заболяване на щитовидната жлеза, стрес, лекарства, железен дефицит, травма, тракционна алопеция. Важно е да се извърши консултация, преди да се приложи лечение.

Какво знаете за косата си?

Средно на скалпа има около 100 000 – 150 000 космени фоликула. При наличие на по-малко от 90 000 косъма, косата се счита за тънка.

Косата расте средно с 3-5 мм на ден, 1.25 см  на месец и 15 см на година.

Косата е еластична и може да се разширява до 30% от първоначалната си дължина когато е мокра.

По отношение на цикъла на растеж и структурата на косата няма разлика между мъжката и женската коса.

Фазата на растеж продължава около 2-3 години. Фазата на почивка на растежа на косата – телоген, продължава около три-четири месеца.

Приблизително около 90% от косата във всеки един момент

е във фаза на растеж и 10% е във фаза на покой.

Около 100 косъма на ден средно може да падат, това е нормална загуба на коса, при което естествено се извършва замяна в рамките на цикъла на растеж.

Подстригването не оказва влияние върху растежа на косата, но спомага да се избягват увреждания, като разделяне на краищата.

Състав на косъма: 50% въглерод, 21% кислород, 17% азот, 6% водород и 5% сяра.

Съвети, за да поддържате косата си в добро състояние

Измиване на косата

Замърсители от външната среда лесно полепват по външната страна на косата, могат да бъдат измити със съответният шампоан, ежедневното миене с шампоан не е препоръчително.

Масажирайте с шампоана скалпа, не търкайте твърде силно скалпа и след това нанесете шампоан по дължина на косата.

Прически

При направа на различни прически косата може да бъде изложена на увреждане, на разцепване на краищата. Имайте това в предвид, особено когато използвате топлинна обработка, сешоар и др. Голямо напрежение върху косата се оказва при стегнат стил, като опашки, плитки.

Слънце

Пазете косата и скалпа от силното слънце. Ако не предпочитате носене на шапки, може да използвате продукти като защитни балсами, слънцезащитни продукти, които да предпазят косата от слънце.

Косата трябва да бъде хидратирана, пийте достатъчно вода, за да дадете нужната хидратация. Ще помогне и на целият организъм, за  хидратиране на кожата и ноктите, ще ви накара да се почувствате по-здрави.

Косопад при мъже и косопад при жени

Скалата на Норууд е класификация на мъжкият тип оплешивяване при мъжете – от оздравително разреждане до прогресивна загуба на коса; това улеснява разбирането на настоящата група и определя потенциалната бъдеща загуба.

Скалата на Лудвиг е женската версия. Типа на загуба на коса обикновено е различен, но отново дава общ поглед върху състоянието на дадено лице.

Работи по много подобен начин за категоризиране на етапа на изтъняване.

Присаждане на коса представлява само преразпределение на косата, не всички хора са подходящи за присаждане на коса в някои случаи. Медиакменти и присаждане на коса  могат да се допълват взаимно, като осигурят най-добри резултати.

Присаждане на КосаИма само няколко медикаментозни лечения и терапии одобрени за лечение на косопад. Въпреки това трябва да се разбере, че няма напълно лечение и резултатите може да варират от човек на човек, като винаги е нужно предварително да се консултирате със специалист.

Присаждане на коса дава резултати, защото косата от двете страни на главата и тилната част са генетично защитени от косопад (донорска коса), може да се вземе част от тази коса и да се замени загубената коса в предната и горната част на скалпа (реципиент).

Съществуват две техники – FUT и FUE, които се различават по начина на отстраняване на косата, останалата част от процедурата е същата.

Операцията за присаждане на коса по Fue техниката сега е най-предпочитаната форма за присаждане на коса. Нужно е да се приложат големи умения, време за внимателно изваждане на естествените присадки. Присаждането на фоликуларни единици позволява разделянето на естествените групи от 1-4 косъма и по този начин дава възможност групите да бъдат използвани оптимално в зоната на приемника.

Преди да вземете решение да се подложите на присаждане на коса и на каквато и да е процедура за възстановяване на косата, важно е да проучите сега и да се образовате колкото е възможно повече.

За да си запишете час, обадете ни се на  +359 887 59 10 59