Присаждане на Коса Турция

blank
Какви са предимствата на Fue метода за присаждане на коса ?
юни 28, 2021

Присаждане на Коса Турция

Присаждане на Коса Турция

Какво е черен пазар за присаждане на коса? Къде да си присадя коса?

 

Присаждане на коса е единствената опция, ако желаете да възстановите косата си.  Въпреки това, не всеки е подходящ кандидат за присаждане на коса, тъй като има много неща, които трябва да се вземат предвид. 

Присаждане на Коса ТурцияАко планирате да се подложите на процедура по присаждане на коса, ще трябва да се информирате за всичко свързано с процедурата, преди да се подложите на нея.  Ще бъде полезно да сте наясно с рисковете и трудностите на процедурата и как можете да се предпазите.

Броят на извършваните операции по присаждане на коса се е увеличил през последните години, превръщайки се в един огромен бизнес.  Докато преди процедурата беше извършвана само от лекари специалисти, разширяването на пазара доведе и до допълнителни клиники с евтини оферти, които се борят за пазарния дял.

Принципът, че само подходящо обучени и лицензирани лекари с екипи могат да извършват операцията, изглежда е загубил значение, главно защото пациентите не са наясно, че това трябва да е така.

 Евтино присаждане на коса, извършено от нелицензирани техници, се рекламира в интернет и поради ниската цена примамва нищо неподозиращите пациенти.

В допълнение към неетичното естество на офертата, съществуват и значителни медицински рискове, които съществуват при този вид технически клиники.

Трябва да се направи ясно разграничение между ниска цена, дължаща се на по-ниски разходи и „бюджетна оферта“.

Има много проблеми, които се наблюдават при незаконните и неетични клиники, като например:

 • Не е ясно кой е лекаря, които извършва операцията         
 • Техници вземат решение за цялата операция, от нейното планиране до извършване на всички етапи от процедурата.
 • Рекламиране, че присъства опитен лекар във всяка стая по време на операция, но всъщност няма такъв.

 Фалшиви снимки преди и след, или откраднати от реномиран лекар. Лице, представящо се за лекар, но всъщност не е.

 • Множество операции се извършват в един ден, понякога в едно и съща помещение, като се пренебрегват принципите за стерилизация и дезинфекция

 

Защо присаждането на коса стана толкова популярна и какво допринесе за развитието на черен пазар?

 Популярността на присаждането на коса за възстановяване на косата се появи до голяма степен благодарение на иновациите и изследванията на лекарите, членове на организации по възстановяване на коса, които в продължение на десетилетия разработиха и усъвършенстваха хирургична техника, известна като трансплантация на фоликуларна единица.

Първоначално операцията се извършваше, като се отстраняваше ивица кожа от донорската част, като тази ивица внимателно се разсичаше от екип техници след отстраняване от скалпа.

Присаждане на Коса ТурцияЗа да се направи това, беше необходимо да се използва скалпел и да знаете основите на медицинската операция.  Белегът в резултат на този метод ограничаваше носенето на къса коса.  Тази процедура става широко разпространена и все повече лекари обучаваха големи групи техници, които да им помагат при операцията.

Въпреки това присъствието на лекаря все още беше необходимо за отстраняването и затварянето на белега, което в последствие вече не беше необходимо, поне технически, поради развитието и откриването на FUE метода.

Впоследствие лекарите започнаха да работят заедно със своите техници и да извършат заедно операцията.

Част от лекарите вече изобщо не участваха в процедурата и оставиха техниците самостоялно да извършват цялата процедура.

 Как развитието на FUE стимулира черния пазар за присаждане на коса?

Повече от десет години новата техника FUE започна да набира популярност.

Извършването на операцията с FUE техниката обикновено включва извършването на хиляди малки кръгови рани, където присадките се отстраняват от донорската зона. Размерът на белега зависи от размера на уреда, уменията на лицето, което ги извлича, и индивидуалните характеристики на пациента.

 Въпреки че това е минимално инвазивна техника, фактът, че се правят разрези в скалпа, означава, че това със сигурност е „операция“.  Необходимостта от анестезиране на големи участъци от скалпа, необходимия внимателен модел на екстракция, различни структури на кожата и косата изискват голям опит, за да се извърши тази операция безопасно и с добри резултати.

Сравнително по- лесното изпълнение на тази процедура направи възможно техници, в повечето случаи напълно без никакъв надзор и участие от лекар, да извършват тази процедура. 

От там се обяснява и появата на изключително много технически клиники.

Не е ясно какво е нивото на обучение на тези техници и какви са техните способности.

Това са 5-те основни причини, поради които може да не сте доволни от процедурата си по присаждане на коса.

*Неопитен екип и липса на лекар

*Опита и Уменията на лекаря и екипа, извършващи процедурата са много важни. Отнема много време и усилия за овладяване на това умение и не е правилно нито един пациент да бъде използван като експериментален субект.

*Когато се извършва от неопитни лица присаждането, това до неуспешно присаждане на коса.  Планирането, извършването на хирургичните разрези, поставянето на присадки,  играят важна роля при окончателния резултат от процедурата за трансплантация на коса.  Опитните лекар и екип са наясно с ефективното използване на наличните донорски присадки и правят резултатите от процедурата естествени.

*Недостатъчна следоперативна грижа

*Грижата за себе си, както и за третираните зони след процедурата по присаждане на коса е толкова важна, колкото и самата процедура.  Веднага след процедурата по присаждане на коса, ще ви бъдат предоставени инструкциите за последваща грижа, както и изчерпателна информация относно постоперативното лечение, което ще следвате през следващите дни и седмици.

 

След процедура по присаждане на коса при много пациенти се получават струпеи около новоприсадените присадки.  Също така, нараняването на тази област и неправилното й измиване може да има неблагоприятни ефекти върху оцеляването на присадките и крайните резултати.

 

 

 

Не сте добър кандидат за присаждане на коса

 

 Присаждането на коса е процедура, променяща живота, когато става въпрос за справяне с оплешивяването.  Но не забравяйте, че не всеки е подходящ за процедурата по трансплантация на коса.

Не трябва да имате определени заболявания, трябва да имате достатъчно донорска коса.

 

 Некоректност

 

 Както във всяка друга професия, за съжаление не всички, работещи в областта на медицината са честни.  Когато проучвате дадена клиника, също така е важн

о да определите достоверността на клиниките за присаждане на коса и до колко работят коректно със своите пациенти.

 

 Нереалистични очаквания

 

 Някои могат да разберат погрешно операцията по присаждане на коса и да очакват нереалистични резултати от процедурата.  Реалността обаче е, че ще получите резултата, който зависи от състоянието на косата ви и скалпа, големината на зоните с липсваща коса, състояние на донорксата зона, гени, начин на живот.

В някои случаи донорските космени фоликули могат да бъдат взети и от други части на тялото, но това количество може да бъде малко, може да не се задържат за по-дълго време присадките и да не придадат естествен вид на косата.

Присаждане на Коса Турция

 

Броят на извършваните операции по присаждане на коса се е увеличил през последните години, превръщайки се в един огромен бизнес.  Докато преди процедурата беше извършвана само от специализирани лекари, разширяването на пазара доведе и до допълнителни клиники с евтини оферти, които се борят за пазарния дял.

 

Принципът, че само подходящо обучени и лицензирани лекари с екипи могат да извършват операцията, изглежда е загубил значение, главно защото пациентите не са наясно, че това трябва да е така.

 

Защо пациентите трябва да се тревожат, когато присаждането на коса е по-евтино на черния пазар?

 

Пациентите трябва да са наясно какво рискуват и какво губят.  Операцията по присаждане на коса на черния пазар не е просто отстъпка.

Гаранция не може да има в тази сфера, както повечето подобни клиники обещават. Медицинските грижи и медицинските рискове са много различни от закупуването на обувки или телевизор, например.

 

От друга страна, лошото присаждане на коса крие риск от малки или големи щети, а понякога и животозастрашаващи последици.  Разбира се, техник без никакво образование и клинично обучение може да предложи по-евтино присаждане.  В замяна обаче липсват познания за избиране на подходящ пациент или да предложат други алтернативни медицински процедури.  Трябва да се отбележи, че има няколко случаи в целия свят, които са завършили фатално в подобни клиники.

Неща като необходимата дезинфекция и медицинска хигиена могат да бъдат игнорирани.  Колкото се може повече пациенти се приемат в един ден за операция, не се спазват основните хигиенни изисквания, затова избирайте клиника, където се приемат от 1 до 2 пациента на ден.

 

Ако възникне някакъв здравословен проблем или нещо се обърка, техниците от клиниките на черния пазар нямат медицински опит как да разрешат тези проблеми.  В най-добрия случай те могат да предложат безплатна операция.  Бихте ли рискували друга подобна неуспешна процедура, увредена донорска зона, загуба на време, пари и здраве?

 

Ако планирате да се подложите на присаждане на коса, за да преодолеете оплешивяването, най-важното нещо, което трябва да се определи е дали броят присадки може да запълни плешивите ви зони.

 

 Наличието на донорски присадки зависи от интензивността на косопада ви и какви са очакванията ви.  Преди присаждане на коса, първо лекаря ще прегледа скалпа ви за анализ на косата и наличието на присадки.

 

Предварителен преглед за присаждане на коса

 

На предварителния преглед и консултация доктора ще прегледа състоянието на косата ви, за да идентифицира състоянието на косопад и наличието на потенциални присадки за коса.

 

 Ако косопадът ви не е засегнал голяма част от темето, това означава, че разполагате с добро количество присадки, които да запълнят плешивите зони.  Гъстотата на косата ви също влияе върху това колко присадки ще са необходими.  Ако имате гъста коса, ще са необходими по-малък брой присадки, но ако имате тънка и светла коса, може да се наложи да извлекат повече присадки.

 

 Има ли идеален брой присадки?

 

 За да не изглеждате плешиви и да постигнете естествен вид, трябва да имате достатъчно количество присадки в донорската зона, които да се използват за запълване на плешивите области.

Идеалният брой присадки зависи от няколко фактора.

За да имате гъста коса, трябва да разполагате с достатъчно количество коса в донорска зона на главата.

Присаждане на Коса ТурцияВъншен вид – желаният външен вид варира от човек на човек.  Някои хора може да желаят да имат външен вид, който може да скрие плешивостта им, докато други може да искат да имат дълга и по- гъста коса.

 

FUE присаждане на коса е първият избор и най-често използвания метод за присаждане.  Това е сравнително по лесна процедура и осигурява напълно естествени и дълготрайни резултати с минимален дискомфорт.

 

Какви са рисковете за пациенти, подложени на операция в клиники на черния пазар?

 

 Съществува широк спектър от рискове, някои от които са:

 

 • Слаб растеж на косата: Косата е изключително крехка и има много причини, които могат да предизвикат недостатъчен растеж.
 • Неестествени резултати: добрия външен вид изисква много опит в проектирането на линия на косата.  За техниците в техническите клиники това няма значение, тъй като цената е основното съображение тук.
 • Инфекция: многото ранички по главата изисква отлични хигиенни условия, ако те не се поддържат, могат да възникнат инфекции на кожата или дори на цялото тяло.
 • Прекомерна ощетяване на донорската зона: прекомерното изтъняване на донорната зона с обширни белези.
 • Некроза на донорската област: прекомерен брой ранички, твърде близо една до друга, може да прекъсне кръвоснабдяването на останалата кожа, което води до мъртва кожа, която оставя белези без коса.
 • Некроза в зоната на присаждане: подобно на донорската зона, прекомерният брой разрези може да прекъсне кръвоснабдяването и да доведе до мъртва тъкан в зоната на реципиента.
 • Фатален край: дори ако самата процедура има много нисък риск от усложнения, локалната анестезия, например, може да доведе до сърдечни проблеми и фатален край.  Дори това да е много рядко, медицинският опит е изключително полезен в такава ситуация.

 

Как да избера къде да си присадя коса?

 

В интернет пространството се обещава много, което затруднява контрола и откриването на кое е вярно или невярно.  Винаги е важно да се провери медицинската квалификация. Това обаче може да бъде трудно в някои страни. 

Ето малък списък с точки, които да ви помогнат да изберете правилната клиника и лекар:

 • Проучете за нужното образование и особено за опита в областта на присаждане на коса
 • Лекар ще участва ли в операцията
 • Най- важното е да имате информация колко пациента и колко операции се извършват в един ден едновременно.

Колкото повече пациенти има на ден, толкова по-вероятно е операцията да бъде некачествено извършена от непрофесионалисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *