Присаждане на коса странични ефекти

Недостатъци на метода DHI присаждане на коса
април 17, 2021
присаждане-на-коса-цени
Какви са цените за присаждане на коса ?
май 20, 2021

Присаждане на коса странични ефекти

Въпрос, който ви вълнува: Има ли странични ефекти операцията присаждане на коса ?

Присаждането на коса е процес на трансплантация на фоликули от донорската област, където фоликулите се намират в големи количества в областта, засегната от оплешивяване.
В случаите на андрогенна алопеция в задната и страничните части на главата косата остава неповредена, затова тази коса се използва за трансплантация като донорски материал и в същото време в областта за присаждане се избягва проблема с отхвърлянето.

Предполага се, че всяка една клиника за присаждане на коса желае всеки пациент да се превърне в щастливи пациент с трансплантирана на коса.

Донорска зона и какво трябва да знаем за нея?

Зоната, която изпълнява ролята на донор е мястото, от което ще се извличат космените фоликули за имплантиране и това е основният фактор, който определя резултата от процедурата. Подходящи донорски зони при присаждане на коса са тези, в които има постоянно растяща коса през целия живот. Така присадената коса също остава постоянно до края на живота след присаждането на коса. В тилната зона на главата всеки мъж има гъста коса, устойчива на активният андроген ДХТ, защото има по-дебел слой кожа и мастна тъкан, която осигурява по-доброто циркулиране на кръвта към корените на косата и космените фоликули са в състояние да издържат на процеса на загуба на коса. В резултат на това тази област се използва за донор за присаждане на коса.

Методи за присаждане FUE и FUT – какво знаем и незнаем

Присаждане на коса странични ефектиМетодите за извличане на т нар. фоликуларни единици (метод FUE) и присаждане на коса с метода FUT, до известна степен имат сходство, разликата е как се отделят фоликуларните единици от донорската зона. Тази разлика е много важна и ефектира резултата от процедурата и оставащите белези.
При метода FUT доктора разрязва част от кожата на тила, под формата на лента и екстрахира отделните присадки от тази тъканна лента по определен начин.

От друга страна, процедурата присаждане на коса чрез метода FUE включва отстраняването и отделянето на фоликуларни единици под формата на присадки от зоната донор чрез пробиване на много малки отвори върху скалпа.
Крайният резултат е липсата на гоям белег от разрез, останал след процедурата на FUT.
Методиката ФУЕ също така изисква много кратък период на възстановяване, което позволява на пациента бързо да се върне на работа и към нормалния си начин на живот.

Сега вече е възможно да се оперира почти всеки пациент, страдащ от оплешивяване като се използва метода FUE. Никой друг метод не може да се сравни с метода ФУЕ.
В някои клиники се използва този метод, за да добият максимално повече присадки от донорската област. Теоретично при FUT също се осигурява голям брой фоликулни единици, тъй като те се събират чрез рязане на лента от кожата. Лекаря използва тези фоликулярни единици в първата процедура, след това в следващите сеанси преминава на FUE за окончателните штрихи или дори за да се скрие белега след операцията с FUT.
Но на практика тази методика не винаги е приложима.
Методът FUE винаги по-лесен за извършва върху скалп, при които е нямало предишни намеси, отколкото след процедурата FUT.
Посоката на космените фоликули под кожата на главата също може да се промени след FUT присаждането. Това прави по-трудно осъществяването на последващата FUE операция, тъй като се увеличава шанса за намаляване броя на космените фоликули , които ще се събират от зоната донор.
Като цяло превъзходството на метода FUE над FUT е очевидно. Няма никаква гаранция, че белегът, образуван след лентовият метод FUT, ще бъде малък и няма да привлича внимание, напротив.
Също така ще се сблъскате с чувството на силна болка и повишен риск от усложнения по време и след операцията. Ето защо, ако трябва да избирате между FUT и FUE, наистина няма избор, варианта е само един и той е метода FUE присаждане на коса.

Има ли при присаждане на коса странични ефекти?

По време на операцията по присаждане коса по метода FUE на пациента се трансплантира собствената коса под локална упойка . Когато операцията се провежда от лицензиран лекар не се наблюдават странични ефекти и рисковете са сведени до минимум.
Но в Турция, като топ място предпочитано за присаждане на коса, е масова практиката да се провеждат операции без лекар от нискоквалифицирани техници, което е рисковано и може да доведе до усложнения както по време, така и след операцията -усложения като алергичен шок, белези за цял живот, може да се заразите с хепатит, ХИВ и други инфекциозни заболявания.

В България за такава процедура по присаждане на коса липсва опит и квалифицирани специалисти, което води до рискове и странични ефекти. Много клиники се опитват да се занимават с присаждане на коса, но нямат никакъв опит или наемат за операции екипи техници от Турция.

На какво да обърнете внимание в такива случаи ?!

Първо – лекаря, има ли нужните сертификати за работа, доказан опит, резултати на пациенти от клиниката. Ако тези критерий липсват това означава, че трябва да бъдете готови, че ще се експериментира с вас и трябва да сте готови за съотвените последствия, усложнения, нежелани резултати, белези, които и на висока цена понякога не може да бъдат коригирани в бъдеще.

Присаждане на коса странични ефектиFUE като метод за присаждане на коса дава някои предимства пред другите видове операции. Например намален е риска от усложнения, свързани с други видове операции. Това означава, че болката, инфекциите, белезите, отичането, изтръпването и засиленото кървене са незначителни проблеми.
Може да имате оток на главата, сърбеж. В рамките на няколко седмици след операцията, трансплантираните коси ще отпаднат и само след 3-4 месеца ще започне растежа на косата (телогенна фаза).
Съществуват предпазни мерки, които се предприемат, за да се намалят по-нататъшните подобни рискове, като лекаря ви изпише или предостави обезболяващи, антибиотици, противовъзпалителни медикаменти, да ви информира за начина на употреба, време и срок.

От една нормална донорска област в рамките на една процедура може да се осигури около 3500 – 4000 присадки ( графти), това не са косми или фоликули, както се подвеждат пациентите от много некачествените клиники и центрове. 1 графт или присадка съдържа от 1 до 4 косъма или фоликула.
При някои пациенти с гъста коса в тилната зона, може да се извлекат и повече присадки, но може да има оредяване в донорския район, затова не е за предпочитане.
При самата операция трябва да се използват качествени инструменти, в повечето нелицензирани технически клиники и центрове с неквалифицирани техници, които работят без контрол и доктор, разполагат с некачествено остаряло оборудване и инструменти, без нужната стерилизация и хигиенен контрол. Това може да доведе до усложнения, инфекции, изчерпване на косата в донорския район, белези.
По мнение на хора от независими източници в клиниките по присаждане на коса в България разполагат със старо оборудване и инструменти, и в същото време са без необходимият опит и практика, това ще окаже негативен ефект върху резултата от процедурата, състоянието и вида на присадената коса, има риск от белези в донорските области и зоните с присадена коса.

Има и някои усложнения и странични ефекти, които са характерни за трансплантацията. Може да има риск от увреждане на фоликуларните единици, тъй като те се извличат отделно от главата. Такъв риск има при извършване на операцията само от нискоквалифицирани екипи без наличие на лекар, лекар без опит, техника и практика, неподходящ метод и инструменти.
Когато се нанесе такава вреда, е малко вероятно присадката да расте, дори след имплантирането. Това ще окаже влияние върху крайните резултати от присаждането на коса.

Друг риск е появата на неестествена или нестандартна линия на косата след процедурата.
След подлагане на трансплантация пациента може да бъде изложен на риск от изчерпване на донорският материал. Може да се извлекат твърде много присадки, което предотвратява възможността за бъдещи трансплантации.
Един от най-добрите начини за избягване на тези странични ефекти от присаждане на коса и усложнения е да си намерите добра клиника с висококвалифицирани специалисти. Това намалява вероятността да получите и лоши резултати.
Затова се доверявайте на сертифицирани лекари по присаждане на коса, които са заслужили своята репутация.

Ситуацията в клиниките с лошо качество е напълно различна.
Те могат да обслужват по 6-10 пациента дневно, което увеличава риска от инфекции. Инфекцията оказва влияние на зарастването и възстановяването и може да доведе до други по-сериозни проблеми. Крайният резултат може да не толкова задоволителен поради ненавременните мерки и неадекватно отношение към пациентите.

Присаждане на на изкуствена коса биофибри се извършва с помощта на специална техника, като върху кожата на главата се прави разрез, в който се имплантира изкуствената коса. Изкуствената коса израства със съединителна тъкан и поддържа косата.
Резултатът от такава трансплантация е видим веднага, не е нужно да се чака. Присаждане на изкуствена коса може да се прави многократно, преди да се постигне идеалният резултат.
Недостатъци на този метод:
blankИзкуственият косъм няма да расте (разбира се, за мъжете това може да не е особен проблем, но и за много жени, този факт ще бъде повод да се откажат от изкуствената коса).
Изкуствената коса не може да бъде боядисвана, тъй като тези процедури унищожават изкуствения косъм.
Много често тези косми изобщо не оцеляват (има нагнояване, белези, косата започва да пада, пациентите се оплакват от непоносима сърбеж и дискомфорт);

Дори и след тест за биосъвместимост не може да гарантира, че няма да има странични ефекти.
Всички тези нежелани последствия отказват пациентите да се подлагат на присаждане с изкуствена коса. В САЩ присаждането на изкуствена коса биофибри е забранено, заради усложненията и рисковете.

На присаждане на коса се подлагат главно мъже и по- малко жени и те се сблъскват с подобни проблеми. При жените косата става по-рядка, по-тънка, често няма видими обширни места на плешивост, може да има отделни плешиви петна.
Всеки човек има различия в структурата на кожата, линиите на косата, ъгъл на растежа на косъма и качеството и здравината на самата коса, затова работата на лекаря занимаващ се с присаждане на коса и неговият екип не е толкова проста, изисква се добра техника на работа, опитност, затова при избор на некачествена техническа клиника и операция която се извършва без доктор, има риск от неуспешен оперативен резултат.
Следователно, процедурата присаждане на коса изисква умения, опит, техника. А когата става дума за косопад при жените винаги има шанс да се попадне в ръцете на неквалифициран специалист.

Нека обобщим.
Клиниката, центъра, болницата, където ще се провежда присаждане на коса трябва да отговаря на нормите за стерилизация. Спазването на стандартите се проверява периодично.
Ако отидете в нелегална техническа клиника, където липсва контрол, вие поставяте на риск здравето, финансите си и резултата от трансплантацията.
Трябва да има наличен лекар, но който да е сертифициран по присаждане на коса, трябва да участва и да извършва операциите, да има достатъчно опит.
Присаждането на коса не се извършва, ако лицето няма забележим косопад, оредяване или няма плешиви участъци, с изключение на случаите, в които пациента желае създаване на по- ниска предна линия на косата.
Не е препоръчително да се използват космени фоликули от други донорски зони ( брада, гърди, крака), освен от задната част на главата.
Ако сте решили да си присадите коса чрез метода FUT трябва да сте наясно, че ще остане забележим линеен белег в задната част на главата.
Когато присаждането на коса се извършва на сигурно място, с помощта на местна упойка, от лицензиран лекар естетичната процедура няма да има странични ефекти и рискове.

В областите на екстракция и присаждане на коса, може да се появи зачервяване, посиняване, повишена чувствителност и сърбеж, корички. Имайте предвид, че всичко това е временно явление.
Сериозен риск след операцията е след удар да погубите някои присадки.
Някои пациенти остават недоволни от естетическите очаквания, който са имали.
Ето защо е необходимо предварително да планирате присаждането на коса.

 

1 Comment

  1. blank Васил каза:

    След колко време може да се плува в басейн след присаждане на коса

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *