Присаждане на коса методи – истини и заблуди

избор на клиника за присаждане на коса в Турция
За какво да внимаваме при избор на клиника за присаждане на коса в Турция ?
юни 16, 2021
резултата от присаждане на коса
Какво оказва ефект върху резултата от присаждане на коса ?
юни 26, 2021

Присаждане на коса методи – истини и заблуди

  1. Кой метод е най-добре за присаждане на коса? Кой е най- новият метод за присаждане на коса?

В днешно време най- известният и най- развит метод за присаждане на коса в света е FUE (извличане на фоликуларни единици).
Това е безшевен метод, който не включва отстраняванена на част от кожата на главата от тилната област и не се изисква зашиване и не оставя линеен белег в тилната донорска част. Присаждане чрез метода FUE прави възможно в бъдеще да се правят прически с къса или дълга коса.
Метода Fue може да бъде ръчен или автоматичен.

Основните предимства на метода Fue

Присаждане на коса методиВисока ефективност.
Днес тази техника се използва успешно в много клиники, от много доктори по света. При една операция хирурзите могат да трансплантират до 4000 присадки, т.е. приблизително до 16000 косъма. Същността на тази техника е преразпределянето на генетично устойчивите на косопад космени фоликули в районите предразположени към оплешивяване. Извличането на графти дава много добър резултат – визуално е невъзможно да се определи дали е направена трансплантация или не.

Минимална намеса.
Методът FUE се характеризира с ниска травматичност, която го отличава от другата технология на трансплантация FUT, при която се зашива скалпа.
Екстракцията на присадките се извършва посредством уред с диаметър от 0.6мм – 1.00мм.
Цялата процедура е безболезнена и за елиминиране на болката след прекратяване на анестезията е достатъчно да се използват таблетки болкоуспокоителни. Загубата на кръв е незначителна, тъй като третираните участъци са с малки ранички.

Сравнително лек следоперативен период.
Лечебният период е кратък. Отнема 7-10 дни.
В същото време се извършва пълно възстановяване на растежа на косата, което разбира се, има благотворен ефект върху лечебния процес. След операцията пациентът не се нуждае от стационарно лечение. Той може да посещава ако желае от време на време своя лекар за контрол, без да променя обичайния начин на живот.

Малък брой на противопоказанията.
Извършването на тази операция може да бъде ограничено от няколко фактора: недостатъчното количество коса в задната област на главата; нереални очаквания от пациента, алергия към локални анестетици; хронични заболявания (хипертония, диабет, сърдечни проблеми и т.н.); заболявания на скалпа, хормонални проблеми. Ако горните препятствия не се наблюдават, едновременно с хирургичната намеса, всички нарушени процеси в тялото се коригират.

Закриване на белези и корекции на неуспешни операции.
Поради прилагането на ефективно добрият метод FUE резултатите от неуспешна трансплантация могат да бъдат коригирани. В допълнение, метода миже да се използва за закриване на белези след присаждане FUT например.
Сравнение на техниките за присаждане FUE и FUT

Присаждане на коса чрез Стрип метода (FUT) включва срязване и взимане на част от кожата на скалпа (с дължина от около 15-20 см) от задната част на главата, която след това се нарязва на космените фоликули – присадки. За разлика от този метод безшевната техника за присаждане на коса (FUE) е минимално инвазивна, тъй като прилагането и на практика не води до увреждане на тъканите на кожата и извличане на присадките се извършва по отделно.

Присаждане на коса чрез безпроблемен метод позволява на пациента да запази обичайната си дейност и работоспособност следващите дни след операцията. В случай на метода Fut дълъг и забележим белег остава почти винаги отзад на главата. което значително намалява доставката на донорски фоликули при следваща операция. Така че, ако са направени 1-2 трансплантации по метода FUT в половината от случаите, пълно присаждане по метода FUE вече е невъзможно.

Обърнете внимание, много клиники, които няма опитни лекари, или нямат наличен лекар или работят некачествено, фокусират цялото внимание на пациента върху апаратурата и техниката на присаждане на коса. Специалистите съветват да се съсредоточите върху квалификацията и опита на лекаря и да персонализирате лечението за себе си с техника с минимални усложнения и най-добри резултати.

Истината за Smart Graft и AVA FUE

Нека разберем, какво се крие зад тези наименования.
Какво е общото между тях ?

Имат общо, защото се използват един вид подобни машини, работещи на един принцип, извличане на косата от тилната зона на главата чрез вакуум, но под различни имена.
Това е машина, вече сте наясно, която се използва за извършване процеса на извличане на коса по метода FUE, но клиниките, които ги използват, рекламират това като една еволюционна нова автоматизирана процедура за трансплантация на коса.
Тази Апаратура или машина, използва за извличане уред с остри ръбове, който е по-малко точен и режещият връх причинява повече наранявания на графтите, вакуума допълнително изсушава извзетите графти и такава процедура, няма много обещаваши успехи.

Присаждане на коса методи
Тази апаратура е била агресивно пусната на пазара с обещанието за лесен и изгоден метод за присаждане на коса, за доктори и екипи, които се опитват да увеличат популярността си, тъй като не разполагат с никакъв опит в присаждане на коса и по този начин се обучават върху своите пациенти.

Добър доктор с качествени умения във възстановяването на косата не използва подобни начини и машини.
Не в машината, апаратурата, а по-скоро в нивото и уменията на лекаря, това е което ще ви осигури резултата, които заслужавате, според индивидуалните особеностти на организма, възрастта, гените, характеристика на косата.
Присаждането на коса не е много сложна операция, но е трудоемка процедура, която изисква доктор и екип с добри умения. Всеки пациент е различен и има индивидуални нужди и естетични цели. Тези техники се използват с много рекламни стратегии за продаване на технологията , но известните и опитните лекари не предпочитат тази техника.

DHI присаждане на коса

Трябва да се знае, че това е верига от клиники, която твърдят, че това е метод за присаждане на коса. И по този начин е започнало да се разпространява името DHI.
Клиниките, които използват DHI метода твърдят, че тази процедура е безоперационна процедура.
Това не е вярно. Истината е, че това е операция и се изпълнява под анестезия. Когато се помисли логично, как е възможно без операция да се извлекат и да се засадят фоликулите от една част на скалпа в друга.

За всеки, който смята да бъде подложен на присаждане на коса най-голяма роля и значение има доктора, какъв опит има, какви крайни резултати е постигнал, а не името на метода или техника. Това има най-голямо значение, а не техниката.
DHI или директна имплантация на коса е метод FUE. Като се използва писалка за импланиране на присадките, с рекламна цел се представя, че това е нещо съвсем различно от присаждане на коса по FUE.
Най-големият недостатък на dhi трансплантацията е ограничение в броя на присадките които се присаждат, това количеството е малко ( максимално 2000 присадки) и се получават резултати с рядка коса, не е подходящ за всеки тип коса,.
Повече от 90% от лекарите по целия свят не одобряват и не използват т.нар. метод DHI.

Perkutan техника. Сапфирен FUE метод

Това са измислени техники и методи в Турция, от технически клиники, в които доктори не провеждат трансплантациите, а екипи техници. Това е техният начин да се рекламират, тъй като вече няма с какво да заблуждават хората, желаещи да си присадят коса.
Може ли да се присажда коса от тялото ?

Поредната рекламна стратегия, за техника, която не дава ефект и няма достойни плюсове.
При тази техника се заявява, че необходимите присадки за присаждане на коса , може да се взимат от различни части от тялото, които включват – брадата, краката, ръцете, гърдите.
Когато нямате достатъчно коса в тилната задна част на главата и имате голям площ за покриване, клиниките, които редлагат тази техника, ще Ви предложат тази техника присаждане на коса от тялото. Но от тези части на тялото може да се вземе толкова малко количество косми, че няма да има никакъв ефект от използването им, така, че за да ви вземат само парите всичко ще ви предложат и ще ви дават какви ли не обещания.

Присаждане на коса методиХарактеристиките на косата и космите по тялото са различни, структура, цвят, дебелина и т.н.
Донорска зона за присаждане на коса се явява само задната част на главата, където космите генетически не падат.
Косми от тялото, които се използват за донор, като правило, не са много дълги.
След операцията по тази техника, пациентът се нуждае от редовни посещения при лекар за наблюдение на възстановяването и растежа на присадената коса.
Факт е, че космите от тялото не са оптималният донорски материал,нямат нужното качество и характеристика и не дават забележим визуален ефект в сравнение с използването на същия брой космени фоликули от задната част на главата.

DHI, Smart Graft, AVA FUE, Perkutan, Сапфирен FUE
Това са различни имена на една и съща добре позната, най-използвана и предпочитана техника FUE. Поставяне на различни имена е с рекламна цел, така, че определена клиника да се отличава и да покаже, че е различна от всички останали и по този начин да привлече пациенти. Маркетинг, чрез които се заблуждават хората, по същество всички тези наименования са на техниката FUE.
Решили сте присаждане на коса, вземете предвид, че значение има при кой доктор, какъв опит има и сертификати от организации за присаждане, какви са резултати при него, а не само име на апаратура или метод.

 

източник :

 https://mcgrathmedical.com/news/neograft_hair_transplant/

https://www.hairtransplantmentor.com/what-is-neograft/

http://www.regrowhair.com/hair-loss-blog/what-is-the-choi-implanter-follicular-unit-extraction-fue-device/

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *