Присаждане на коса и присаждане на брада – прилики и разлики

Операция Присаждане на Коса
Операция Присаждане на Коса
май 25, 2019
Андрогенна алопеция и как присаждане на коса
Андрогенна алопеция и как присаждане на коса помага
април 9, 2020

Присаждане на коса и присаждане на брада – прилики и разлики

Присаждане на коса , присаждане на брадa

Присаждане на коса е преминало през голямо развитие и революция. През последните няколко години също нарастна популярността на брадите, от там и развитието на процедурата по присаждане на брада.  За да се постигне добър козметичен резултат при присаждане на коса, трябва да се установи текущото състояние на косата, големината на проблема, състоянието на донорската коса.  Също така, през последните години се наблюдава и модна тенденция, свързана с именуване на определени техники за присаждане под различни имена, с цел реклама и привличане на вниманието на пациента.

Какви са наличните опции при присаждане коса и присаждане на брада?

Присаждане на коса , присаждане на брадaМного мъже желаят гъста брада, но не всички от тях могат да имат такава поради различни фактори, включително и генетиката. Присаждане на брада се предлага като решение за онези, които не могат сами да получат брадата, която желаят.

Подобно на присаждането на коса, косата, която се използва за присаждане на брада се премества от една част на тялото в друга част – в този случай, от задната част на главата в областта на лицето, където брадата расте. Въпреки че използваните техники са сходни, има разлики между присаждане на брада и коса.

Нека да започнем с това, че характеристиките на косата на скалпа и на брадата са различни. Брадата и мустаците започват да се появяват след пубертета, мъжките полови хормони, засилват растежа на брадата и се увеличава плътността в зависимост от индивид, за няколко десетилетия. Известно е, че действието на андрогените (ДХТ) може да причини загуба на коса върху скалпа и да доведе до мъжки тип оплешивяване. При някои мъже космените фоликули са по-чувствителни към някои мъжки хормони.

Другата разлика свързана с трансплантаця на коса и брада, е общата плътност. Космите на лицето имаt по-малка плътност от тези на скалпа. Космените фоликули на лицето обикновено са елиптични, а тези на скалпа са с по-овалната или кръгла форма

Други прилики и разлики между присаждане на коса и брада

Процедурата

Самата екстракция на присадки от донорската област е сходна при присаждане на брада и присаждане на коса на скалпа. Има разлика в събирането и разпределението.

Предпочитана донорска зона е задната част на скалпа, където косата е най-устойчива на косопад. Ако в донорската зона (задната част на скалпа) няма достатъчно коса някои препоръчват да се вземат космени фоликули от други части на тялото – ръце, крака, гърди и др. Но в тези части фоликулите имат по-различна структура.

Съществува и разлика между присаждане на коса и брада в това, че се използват по-малки разрези когато се прави присаждане в областта на лицето.

Техники за присаждане на коса и присаждане на брада

При присаждане на коса и брада основните методики са – FUE и FUT.  

И двата метода имат своите предимства и недостатъци за присаждане на брада.

Едно от предимствата при използването на процедурата FUE за присаждане на брада е, че не остава линеен белег. Процедурата за присаждане на брада FUT се добива  по-голямо количество коса, което може да улесни постигането на максимален, “пълен” вид на брадата.  Присадките взети по време на процедурата за трансплантация на брада FUT, обикновено са от средата на донорската зона, за да се осигури максимален брой присадки.

Възстановяване след присаждане на коса

Присаждане на коса , присаждане на брадaПърво, трябва да разграничим две важни фази: поникването на новия косъм на повърхността на кожата в сравнение с „узряването“ на новия косъм. Когато ккосата е просто поникнала от кожата, тя има още път, ще претърпи много промени в общия външен вид, което ще допринесе за крайният резултат. За известно време косата ще бъде много по-фина, слаба и много светла, като постепенно ще се подобрява с течение на времето, докато накрая няма да се различава от останалата ви коса.

По принцип не трябва да се забравя, че е относителна оценката за резултата и ефекта особено в началният период. Докато повечето хора виждат така желаният краен резултат до към 12-ят месец, някои може да видят резултатите си на по-къснен етап, след около 15-18 месеца. Както казахме, крайният резултат не трябва да се оценява напълно през първите 12 месеца.

Най-важното е да бъдете търпеливи. Ако все още не виждате така желания резултат след 6 месеца, не започвайте да се паникьосвате, тепърва ви очакват най-добрите дни.

Разходи за присаждане на коса и присаждане на брада

Както присаждане на брада, така и присаждане на коса, не са много евтини процедури. Цените започват от 2000 евро. Уверете се, че сте направили достатъчни проучвания, преди да изберете клиника, лекар и екип – особено ако решите да спестите малко пари и отидете в клиника с много по-ниски цени. Винаги се уверявайте и търсете безопасното, не рискувайте здравето си, за да не съжалявате, особено когато решите да направите нещо, което остава постоянно за цял живот, както е присаждането на коса и присаждането на брада.

След присаждане на брада ще има ли загуба на фоликули?

Новите присадени косми ще започнат да падат в рамките на три седмици след процедурата. Не се притеснявайте, защото тези косми се заменят с косми, които растат от новите присадки. Всъщност, временната загуба е просто част от самият процес.

Присаждане на брада и не само……

Присаждане в лицевата част освен, че включва сгъстяване на брада, но процедурата се извършва и за мустаци.

Рискове има ли?

Рисковете, свързани с присаждане на брада могат да бъдат – болка в зоните откъдето са взети присадки и в зоните където са присадени, подуване, синини, инфекции, белези.

Резултатите

Резултатите от процедурите присаждане на коса и присаждане на брада са постоянни, т.е. присадената коса е за постоянно. Косата, която е нетрансплантирана може да пада по различни причини, не на последно място е процесът на стареене.

Често се задава въпроса:„Кога е идеалното време за присаждане на коса?”

Вероятно има хиляди хора, които се чудят също за това. Отговорът не е прост. Времето за всеки е различно, така че въпросът наистина трябва да бъде : кога е точното време именно за вас? Всеки има различна гледна точка, мнение докато стигне до това решение.

Има няколко фактора от които зависи:

Сегашното състояние на косопад

Състоянието на донорската зона и наличната коса

Възраст

Какви са Очакванията ви

 

Присаждане на коса – процедура и грижа

Процедурата по присаждане на коса всъщност е преразпределение на косата, която имате и се извършва в обособени за оперция помещения. Първо доктора и екипа ще приложат местна анестезия в скалпа, за да не усещате болка, така че процедурата е удобна както за пациента, така и за лекаря и екипа. Добрият лекар и екип ще се постараят да се чувствате добре и ще направят процедурата и резултата от нея едно положително преживяване.

След като се съберат една по една присадките от задната област на скалпа, се сортират и присаждат в областта на скалпа.

Присаждане на коса , присаждане на брадaТъй като присадките са много малки и са засадени една до друга, растежа и резултата са естествени. Самата процедура като времетраене отнема от пет до осем часа, а в някои случаи може да се наложи повече от една сеанс за постигане на желания резултат.

На местата, в които се засаждат присадките, ще се появят малки рани. Те зарастват  бързо, междувременно пациентите могат да изпълняват съвсем спокойно ежедневните си дейности.

Присадената коса може да падне след месец, което е нормално и е временен косопада. В рамките на няколко месеца след това косата ще продължи да расте от присадките. Изключително важно е да се обърне внимание на лекарските инструкциит след операцията, които трябва да се спазват.     В случай на проблем или някакви неочаквани промени незабавно уведомявайте лекуващия лекар.

Присаждане на коса и присаждане на брада са процедури, имащи своите характеристики, своите прилики и различия, плюсове и минуси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *