По отношение на външният вид мъжете са също зависими от съвременните модни тенденции.
Присаждане на брада и мустаци е все по-популярна операция, с цел създаване на по-мъжествен и привликателен вид.

Причини за рядка брада

Колебания в хормоните
Растежа на брада и мустаци са пряко свързани с нивото на тестостерон в тялото, като през юношеството е трудно да се постигне гъста брада поради колебанията в хормоните. В края на пубертета започва постоянен растеж на космите по лицето.

Небалансирано хранене
Липса на витамини и минерали, честа употреба на алкохол, тютюнопушене, може да доведат до проблеми с отглеждането на гъста брада.

Наследственост
Ако във семейството от мъжка страна има постоянен проблем рядка брада, най- вероятно няма как да очаквате да имате гъста такава. Трябва да се вземе в предвид националността.
Винаги има някаква вероятност да сте наследили гените на някои далечен брадат роднина.

Неправилно бръснене
Ако често използвате нискокачествени тъпи самобръсначки, може да започнат да растат тънки и слаби косми, които трудно може да се превърнат в гъста брада. Погрешно е да се смята, че небръсненето ще помогне с времето да се появи буйна брада.

Посочентре фактори имат влияние върху състоянието на тялото и от там вурху растежа на космените фоликули. Добре растящата и гъста брада е резултат от здравословен начин на живот и добра грижа за лицето, добре е да следвате правилата, за да имате гъста и здрава брада.

Как може да увеличите растежа на брада?

Основни съвети за желаещите да имат гъста брада:

Спортувайте
Физическите упражнения имат благоприятен ефект върху общия тонус на тялото,производството на тестостерон и помагат да останете в добра форма
Ако откриете проблеми с хормоните, консултирайте се с лекар специалист за нормализиране на хормоналните нива.

Грижете се за здравето си
Консумацията на храни, богати на протеини като месо, риба, извара и яйца може да допринесат за сгъстяване на брадата и ускоряване на растеж й.
Необходимите витамини и минерали чрез плодове и зеленчуците и се осигуряват на организма.

Добавки и витамини
Има специални хранителни добавки, които укрепват космените фоликули и въздействат на растежа на космите.
Въпреки това, преди да започнете употребата е добре да се консултирате с лекар специалист.

Какво е присаждане на брада, присаждане на мустаци?

Присаждане на брада и мустаци представлява трансплантация на космените фоликули в тези области. Процедурата се извършва когато растежа на космите на лицето е неравномерен или недостатъчен. Ако има някакви механични увреждания по лицето на мъжа също може да се извърши операцията.
В някои случаи присаждане на коса по лицето е неизбежна, за прикриване на козметичните несъвършенства:
Белези
Плешиви петна
Пълна липса на окосмяване
Неравномерна линия на брадата

Предимства на процедурата са ефективност, минимален риск от усложнения, достъпна цена и има възможност косата от главата да се присажда в местата на брадата и мустаците.

Присаждане на брада и мустаци има значителна популярност, самият процес на трансплантация е сложен, изисква доктор, които да познава добре анатомията на лицето и физиологичните му характеристики и след визуално изследване на лицето,изследвания и анализи се пристъпва към операция.
Операция може да се извършви при частична или пълна липса на космени фоликули в долната част на лицето, под устната и в областта на мустаците.

Преживаемостта на присадените космени фоликули е висока, което позволява брадата и мустаците да растат с необходимата гъстота през целия живот.

При следните състояния може да е подходящо присаждане на брада и мустаци – липса (частична или пълна) на коса в областа на брадата и мустаците; белези по лицето, където има слаб растеж, заради увреждане на космените фоликули; при травма по кожата на лицето.

Ако страдате от едно от състоянията, доктора ще оцени състоянието ви, вашето здраве, дали имате налични заболявания, които могат да бъдат противопоказни за операцията.

Противопоказания

Противопоказания за извършване на присаждане на брада:

Налични инфекциозни и възпалителни процеси в организма
Проблеми с кръвосъсирването
Хормонални нарушения
Автоимунни заболявания
Диабет
Онкологични заболявания

Присаждане на брада – етапи

Процедурата по присаждане на на коса в областта на брадата и мустаците се състои от 3 етапа:

Присаждане на брадаПодготовка. По време на подготвителният период е нужно да се откажете от лошите навици като употреба на алкохол, тютюнопушене, да прекратите приема на медиакменти, които могат да попречат на съсирването на кръвта).
Операцията, може да отнеме от 2 до 5 часа.
Вероятността от нежелани странични ефекти е сведена до минимум при спазване на препоръките на лекаря. Правилното изпълнение на етапите на операцията позволява да се ускори процеса на възстановяване след операцията и риска от странични ефекти.

Предварителен преглед, анализ и изследвания

Подготвителният период включва и извършване на изследвания и анализи преди операцията.

Как се извършва присаждане на брада ?

Обикновено се предпочита и използва FUE метода, заради характеристиките, които притежава, а имено :
липса на видим шев
операцията е почти безболезнена
броят на фоликулите, преминали успешно през присаждане е значително по-висок, отколкото при другите методи.
За лечението ще има нужда само от 3-4 дни.

Самата операция започва с въвеждането на упойка. За трансплантация на брада се взема материал от донор – това е задната част на главата.
Внимателно се разпределят донорските присадки в избраната зона, изваждат се и се трансплантират в областта на брадата.
По време на операция заедно с космите се присаждат и малка част от кожата, взети от задната част на главата. Процеса е доста труден, извършва се около 2-5 часа в зависимост от количеството на фоликулите, изисква се значително внимание, опит и последователност на действията.
Резултатът ще бъде ясен след около 9 – 12 месеца, като през това време новите фоликули ще започнат да растат със същите темпове както останалата част от брадата.
Трябва да се има в предвид при операцията за присаждане на брада, че трансплантирането на фоликули трябва да се прави на една и съща дълбочина, което ще осигури еднакъв растеж,
космените фоликули се поставят под определен ъгъл, така че растежа да бъде близък на ествествения.

За постигане на добър ефект, избора на лекар и екип е от значение, да се вземе предвид опита, компетентността, способността да се извършва присаждане на брада и присаждане на мустаци с индивидуалните характеристики на лицето.

При извършване на присаждане на брада и мустаци, самите контури също могат да бъдат коригирани, а нужните зони трябва да се запълнят, изисква се много добър опит.

Възможни усложнения

При неспазване на препоръките дадени от доктора, неподходящите грижи може да доведат до някои усложнения след присаждане на брада.
Това могат да бъдат- риск от инфекции, продължителна подпухналост в засегната зоната, хематоми, болезненост и чувствителност в областта на лицето.

За да се предотвратят усложенения осведомявайте навреме лекаря, ако забележите нещо необичайно след операцията.
Ако имате някакви подозрения или забележите нещо необичайно, след операцията по време на възстановяването, трябва да осведомите лекаря. Лечение може да бъде предписано само от специалист, не се препоръчва самолечение.

Необходимите грижи и следване на препорълите са важни в след операционният и възстановителен период.

Възстановяване след присаждане на брада

Както всяка една операция, при присаждане на брада и мустаци също ще имате възстановителен период. Не отнема много време, но трябва да сте търпеливи, да следвате препоръките и стъпките.

Възстановяването изисква спазване на всички препоръки и съвети на доктора по отношение на добрата хигиена, грижа на местата с присадени фоликули, избягване на тежка физическа активност, отказване на лоши навици като прием на алкохол и пушене, избягване до колко е възможно стресови ситуации.
По време на възстановяването, не трябва да посещавате басейни, солариуми и да не бъдете дълго време на слънце.

Какво е забранено след операцията?

През първите 7 дни трябва да внимавате с усмихването, не е позволено да се усмихвате, да докосвате брадата, по време на възстановяването, защото има риск от загуба на фоликули, които все още са чувствителни и не са се захванали.
През този период може да се появи сърбеж, необходимо е да спите само по гръб. През първите 2 седмици може да се подуе лицето.

След около 6 седмици космените фоликули ще са се захванали, но може да има загуба на коса, не се притеснявайте, защото след определено време фоликулите ще започнат нов растеж и космите ще започнат да растат. След 9 -12 месеца може да се види ефекта от присаждане на брада.

Трябва да запомните, че мъжката брада има нужда от грижи, тя няма къде да отиде или да се изгуби, важна е навременната намеса и установяване на появените отклонения, тяхното коригиране. На периода на възстановяване след операцията присаждане на брада и мустаци, трябва да се гледа със сериозност и голямо внимание.

Присаждане на брада в Турция

Присаждане на брада става все по-популярна процедура и се предлага и рекламира от много клиники. Но колко сигурно е да направите подобна процедура, която изисква добър опит и прецизност, сигурни ли сте в достатъчният опит на лекаря и екипа за трансплантация, които да се специализирани в присаждане на коса?!

Преди да вземете решение за присаждане на брада, изборът на стил ще бъде много важен, защото това ще бъде решаващ фактор и дали присаждането ще бъде успешно.
Ако изберете присаждане на брада в Турция, ние от Turhair -Dr.Demir ще осигурим подходящото лечение именно за Вас и може по- малко се безпокоите за опита, тъй като хилядите пациенти от цял свят подвърждават това, като се обръщат за присаждане на брада в Турция.

Присаждане на брада мнения

Повечето мъжете, които са решили да извършат операцията, споделят за присаждане на брада мнения, повечето са положителни мнения – времето за възстановяване не е дълго, с минимални усложнени, добре растяща брада, по-добра промяна на външния вид, увеличаване на самочувствието. Предимно положителни са отзивите, въпреки че процеса е дълъг, но като резултат се получава брада за цял живот.