Необходими грижи след присаждане на коса

hair-trans
Косопад след присаждане на коса. Какво да правя?
септември 25, 2018
Присаждане на коса от тялото
Присаждане на коса от тялото – какво трябва да се знае
октомври 12, 2018

Необходими грижи след присаждане на коса

присаждане на коса

Вече сте преминали през процедурата присаждане на коса и настъпва периода на следоперативните грижи за присадената коса и скалпа, за да имате възможно най-добрият резултат.

В началото може да имате трудности с адаптирането, с чувствителността, усещания свързани с новоприсадената коса, симптомите ще отшумят и няма смисъл да се тревожите.

Съвети как успешно и лесно да преминете през възстановителният период след присаждане на коса

На първо място уверете се добре, че следвате внимателно препоръките на лекаря след операцията.
Възможно да изпитвате дискомфорт и леки болки няколко дни непосредствено след трансплантацията. Това са нормални симптоми и съвсем спокойно може да се намалят с употребата на лекарства, които са против болка и против възпаление.
Може да се очаква кървене от местата където са взети присадки или от зоните с присадени фоликули, особено през ноща, това също е нормално.
Важна особеност е да не закачите или одраскате местата с присадена коса.

След операция организма се бори усилено, за да излекува скалпа, ще има сърбежи, зачервяване, образуване на струпеи, трябва да сте търпеливи и да дадете време на тялото да се възстанови.
Възможна е появате на подуване на челото, може да слагатена лед, по този начин ще спомогнете намаляването на подуването. Върху присадената коса не трябва да се слага лед, така че бъдете уверени, че няма да докосва новопренесените фоликули.

За физическите натоварвания и упражнения трябва да ги избягвате в продължение на 10-20 дни. Защо трябва да се внимава с това ли – дължи се на факта, че при повишената работа на сърцето се увеличава натиска върху скалпа и има вероятност от евентуално отстраняване на присадките.
Също така след операцият не прекалявайте с алкохола и пушенето, тъй като това има ефекта върху възстановяването и след това върху резултата от присаждането.

След операцията ще ви кажат точно кога да започнете миенето на скалпа, обикновено след няколко дни след операцията.
Измиванията трябва да бъдат внимателни и с много нежни движения и докосвания, да се използва лек шампоан.
В началото не използвайте когато се миете нокти и не търкайте скалпа. Ще имате струпеи, които с течение на времето ще отпаднат, но не е добре , ако се задържат по- дълго време върху скалпа.Също така водата не трябва да бъде много гореща и да е с по- нежен поток. Водата трябва да не бъде под силно налягане, тъй като това може да доведе до увреждане на присадените фоликули.

В периода след около 1 седмица можете да започнете да миете косата си със съвсем лек натиск. Правете много леки и кръгови внимателни движения за да почистите скалпа. Натискът на пръстите и водата трябва да е лек и нежен.
След около 2 седмици можете да преминете към нормалният начин на миене. Използвайте по- леки шампоани и продукти, които само лекаря ви е препоръчал.

Изключетно рядко, може да се получи необичайно кървене, прекалено подуване, някакви признаци на инфекция или ако имате притеснения, в такива случаи се консултирате с лекаря за присаждане на коса.

Важно е да се следят дадените инструкции и внимателно да се спазват, след като бъдат дадени след приключване на операцията по присаждане на коса.
Колкото и да е чудно, имайте предивд, че ефекта и успеха от присаждане на коса зависи и от това колко добре се грижите за присадената коса след операция.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *