Кой е най-застрашен или има риск от оплешивяване ?

присаждане на коса
Какво да правим, ако косопада стане забележим ?
август 15, 2018
косопад при мъжете
Когато оплешивяването е вече факт
август 15, 2018

Кой е най-застрашен или има риск от оплешивяване ?

Най-честата причина за косопад при младите мъже са хормоните, по- точно излишък на мъжкия хормон тестостерон, който влияе неблагоприятно на космените фоликули и това води до необратима загуба на коса.
В много редки случаи причините може да бъдат други. Те включват нарушения на щитовидната жлеза и патологични процеси на хипофизата. В този случай възрастта на един човек не играе съществена роля. Това може да се случи както при млади момчета така и при възрастните мъже.
Вторият най-често срещан рисков фактор е генетиката. С други думи, ако в семейството има история на оплешивяване , изправени пред риск са представителите на мъжкия пол, отколкото тези, които нямат генетично предразположение към загуба на коса.
На трето място сред причините за загуба на коса при младите мъже са различни заболявания. Косопада може да се провокира от заболяване, което, изглежда, не е пряко свързано с алопеция. Понякога човек започва да забелязва появата на плешиви петна след тежък стрес. Риск от появата на алопеция има при мъже, които са имали рак, диабет, страдащи от кожни и автоимунни заболявания. В отделна категория, причината за загуба на коса при младите мъже, се дължи на травми или изгаряния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *