1Какво представлява метода FUE присаждане на коса?
Това е най- новият и най използваният метод за присаждане на коса в света. Предпочитан е от най-добрите лекари в света, заради добрите резултати и минималните рискове. След FUE метода, лекарите вече не използват метода FUT (Strip). В зависимост от броя на присадките,продължителността на операцията е между 5-10 часа с краткотрайни почивки. Операцията се извършва под местна упойка.
2Коя е най добрата FUE техника?
В днешно време, всеки лекар в зависимост от техниката, коята използва, заявява, че неговата техника е най-добра. Много клиники и лекари, с рекламна цел променят имената на една и съща техника, за да се покаже, че се използва нещо ново и различно. Ние TURHAIR използваме най-новата техника FUE.
3 Има ли рискове при присаждането на коса?
Присаждането на коса е вид операция и в сравнение с други операции, рисковете са много малко. Използването на местна упойка намалява значително рисковете. Но това не означава, че операцията може да се извършва само от техници, защото по време на операцията може да има усложнения, които изискват присъствието и контрола на лекар , като рязко повишаване на кръвното налягане, проблеми със сърцето, алергичен шок и др. Също така това е естетична операция и се изисква добър опит и професионализъм.
4 Може ли операцията да се извършва само от техници, медицински сестри , здравни работници и др. лица?
Разбира се, че не. Факт е, че Турция е на първо място в света по присаждане на коса, заради добрите резултати, опитните лекари и доброто ниво на обслужване.Това е един голям пазар и много се насочиха към него, но без да се отговаря на съответните изисквания и като се показва, че за присаждането на коса няма нужда от лекар. Също така някои лекари, прибягват до това, само да извършват преглед и консултация, но без да имат никакво отношение към операциите, с цел по голям брой пациенти. Не забравяйте, че поемате голям риск, ако се подложите на операция без лекар. Присаждането на коса е вид операция. Както всяка една операция има нужда от лекар. За съжаление, в Турция има много клиники и болници, в който операциите се ивършват без наличие на лекар. За привличане на пациенти се използват различни трикове, като се предлагат ниски цени, луксозни клиники/болници, хотели, доживотни 100% гаранции и за ваше успокоение се опитват да ви убедят, че това е просто козметична процедура без никакви странични ефекти и рискове. Но ако имате проблеми, неможе да откриете към кого да се обърнете. Затова внимавайте в избора, който ще направите.
5Какво трябва да правя преди операцията?
Преди операцията е необходимо: • 3 дни преди процедурата, не трябва да приемате никакви витамини, аспирин, алкохол, каквито и да било антиагреганти (пречат на съсирването на кръвта). • Ако имате алергии или някакви здравословни проблеми като диабет, проблеми със сърцето или с кръвното налягане, задължително трябва да уведомите лекаря. • 1 час преди процедурата е препоръчително да хапнете лека храна. • Препоръчително е да носите дрехи, които лесно могат да се събличат. • Косата трябва да бъде измита, да не бъде бръсната или подстригвана. Ако пушите е важно да спрете поне за седмица преди операцията. Тютюнопушенето възпрепятства притока на кръв към кожата на главата и може да забави процеса на възстановяване.
6Защо след присаждане на коса всеки има различен резултат?
Всеки един човек има различен организъм и разбира се, всеки ще има различни резултати. Зависи от опитността на лекаря и екипа, от донорската зона (задната част на главата), гъстотата на наличната коса, тип и структура на косъма, тип скалп, гени. Начинът на живот оказва влияние върху възстановяването и резултата от процедурата. Избягвайте употребата на алкохол, цигари, стероиди, избягвайте стресови ситуациии и следвайте внимателно всички дадени от лекаря инструкции. Затова при някой се получават резултати гъста коса при други по-рядка, едни остават доволни други не. Ние TURHAIR работим за вас и правим най-доброто, каквото зависи от нас, за да сте доволни и да получите желаният резултат.
7Всеки ли е подходящ за тази процедура?
За съжаление не всеки е подходящ за процедурата. Зависи от наличната коса в донорската зона (задната част на главата) и от големината на проблемната зона. Не е препоръчителна процедурата при следните заболявания: Диабет, Анемия, Хипертония, Сърдечни проблеми, Проблеми с щитовидната жлеза, Хепатит, ХИВ позитив, други инфекциозни и сериозни заболявания и Дерматит (много важно). Не е препоръчително за лица под 20 години и за лица над 60 години.
8Може ли да се присади коса от други части на тялото?
Ние не препоръчваме да се присажда коса от други части на тялото, освен от главата. Техниката Body Hair Transplantation (BHT) е сравнително нова и представлява взимане на присадки от областта на гръдния кош, корема, лицето, главно се прилага при присаждане на вежди, брада. Недостатък на този вид процедури е, че космите по тялото са с по-ниско качество от косата на скалпа. Това се дължи на факта, че структурата на косата на главата е различна от структурата на космите по тялото. Степента на съвместимост е важна, за да има добър резултат, а между косата на скалпа и тялото няма съвместимост. Процента на успеваемост при процедурите присаждане на коса, при които се взимат косми от тялото е по-малка от тези, при които се използва коса от донорските области на скалпа.
9Има ли 100% гаранция за резултатите?
В здравеопазването не съществува 100% гаранция за която и да било операция. Ние TURHAIR правим най-доброто,каквото зависи от нас, за да сте доволни и да получите желаният резултат. Ако имате проблеми , ние сме насреща и ще ви съдействаме за всеки един проблем.
10Има ли болка по време на операцията?
Операцията не е болезнена, по време на местната упойка ще има болка, индивидуално е.
11Етапи на процедурата FUE
Операцията FUE има 3 етапа: Взимане на графти (присадки) от донорската зона Създаване на канали, в който ще се присадят взетите присадки (много важен етап) Извършване на самото присаждане
12Ще опада ли присадената коса?
Присадената коса остава за цял живот. При по младите пациенти може да има косопад на останалата налична коса и не трябва да се взима погрешно мнението, че пада присадената коса.
13За да имам добър резултат какво трябва да правя?
Най-важното е да следвате стриктно инструкциите на лекаря. Ще ви бъде даден информационен форум, който трябва да прочете внимателно и да вземете под внимание всички препоръки. Задайте въпросите, които имате, за да сте информирани и да ви бъде всичко ясно. Най-важното е да се грижите за себе си както физически, така и психически. Трябва да се подготвите с търпение за крайният резултат, който отнема между 12- 18 месеца в някои случаи. Бъдете позитивно настроение, няма нужда преди крайният резултат, всеки ден да правите различни негативни изводи, като влизате в ролята на доктор. Не трябва да се забравя, че резулата от присаждането на коса изисква определено време и трябва да бъдете търпеливи. Не забравяйте, че при всеки един проблем ние ще ви съдействаме.
14Защо ще имам нужда от 2 сеанса за присаждане на коса?
Ние работим на принципа максимално присаждане на графти.В някой случай, ако имате голяма проблемна зона и ако донорската зона не позволява наведнъж да се вземе голямо количество графти, ще имате нужда от 2 сенса. Ще трябва да се изчака напълното възстановяване на скалпа в донорската зона, за да се пристъпи към втори сеанс (след 10-12 месеца).
15Защо има разлика в броя на присадените присадки между всеки пациент?
Всеки един пациент е индивидуален и при всеки съответно има разлика в степента на оплешивяване и големината на наличната проблемна област. Не може да се трансплантира по-голям от необходимия брой присадки за пациента. При присаждането на коса се изисква точна математическа прецизност, ако се присадят повече присадки от необходимото, трябва да се има в предвид, че първо пациента ще загуби наличната си оригинална коса и може да се образува белег. За нас няма разлика в това дали ще се извърши присаждане на 2500 или 5000 графта. Преди всички за нас е важно да не се засегне околната налична естествена коса на пациента и естетическия вид.
16Какво представлява техниката DHI ?
Тази техника е създадена от азиатците и дава резултати само при азиатската раса, заради структурата и типа на косата. При остааналите раси не се получават добри реултати, може да се присажда малко количество коса, с малка гъстота.
17След операцията присаждане на коса донорската зона ще се възстанови ли?
Присаждането на коса е вид операция и представлява преразпределение на наличната коса. На мястото на взетите космени фоликули, не поникват нови и косата няма да бъде със същата гъстота както преди процедурата, затова екстракцията се извършва на определен принцип и до определено количество, така че да не се ощети прекалено донорската зона (задната част на главата). При всеки е индивидуално и възстановяването може да отнеме между 3-12 месеца ( в зависимост от възстановяването на пациента). Препоръчва се косата да не се подстригва прекалено късо.
18След операцията ще имам ли белези и кога ще изчезнат раничките и зачервяването?
Както всяка операция ще имате период на възстановяване. . В рамките на 1-3 месеца настъпва възстановяването, изчезване на червенината. Бъдете позитивно настроение, няма нужда преди крайният резултат, всеки ден да правите различни негативни изводи, като влизате в ролята на доктор. Не трябва да се забравя, че резултата от присаждането на коса изисква определено време и трябва да бъдете търпеливи. Не забравяйте, че при всеки един проблем ние ще ви съдействаме.
19 Може ли да се подстригвам много късо след операцията?
След FUE присаждане на коса, целта е да имате коса. Ако желаете да се подстригвате много късо след операцията, не е препоръчително. Желателно е да поддържате косата си дълга.
20Извършва ли се присаждане на коса на жени?
Може да се присажда коса и на жени. Имаме не малък брой пациентки с резултати. Процедурата е същата. както при мъжете.
21Какво трябва да правя след транспантация на коса?
В деня на процедурата и на следващия ден трябва да си почивате. През първата нощ ще изпитвате затруднения със съня. Много е важно да лежите по гръб. Не трябва да няма никакъв допир до областите с присадена коса. За предпочитане е някой да Ви придружава.Ако имате възможност добре е да си набавите специална възглавница, която да поддържа врата. След първото измиване на главата ще може да спите по-удобно и свободно, а след 7-10 дни след процедурата вече няма да имате затруднения. Първото измиване ще бъде направено много внимателно в клиниката на втория ден след операцията. Изписват се допълнително медикаменти: антибиотици, болкоуспокояващи, противовъзпалителни, антисептични лекарства и козметични продукти, които ще трябва да прилагате за определен период от време.
22След присаждане на коса
Трансплантираната коса ще израсне след около 3-4 месеца след операцията, крайният ефект е след 12-18 месеца в някои случаи. Тъй като е взета от зона, в която косата е защитена от косопад, няма опасност от повторно загуба косатата. В първите 10-15 дни след процедурата се препоръчва избягване на тежки физически натоварвания. След пълното възстановяване на засегнатите зони (след 10-тия ден), физическите натоварвания могат да бъдат възстановени. 4 седмици след процедурата не се препоръчва излагане на пряка слънчева светлина и всякакви ситуации, които могат да предизвикат нараняване. Сауна, солариум, плуване и спортове, в които участва активно главата, трябва да се избягват. В рамките на 45 дни след трансплантацията не трябва да се използва боя за коса, къни, гелове,сешоар, никакви шапки.
23Какво е PRP Терапия?
PRP (Platelet Rich Plasma) или плазма богата на тромбоцити e безопасна терапия без странични ефекти. При PRP от пациента се взема кръв и се слага в специален уред, където се центруфугира, в резултат на което плазмата се отделя от останалата част на кръвта. Именно плазмата, която е богата на леуващи тъканта фактори се инжектира в кожата на косата на пациента. PRP терапията е препоръчително да се използва след процедура за присаждане на коса.Това ще спомогне за развитие на новоприсадената коса и за възстановяване на засегнатите зони. Веднага след операцията, ние извършваме на всеки наш пациент PRP терапия.
24Опасно ли е да се пътува до Истанбул предвид ситуацията?
В цял свят ситуацията вече е много деликатна и навсякъде има еднакви рискове. Истанбул е голям град около 20 млн. и има различни хора от различни националности , които ежедневно посещават града безпроблемно. Медиите играят голяма роля, като преувеличават всичко случващо се. Ако трябва да сравняваме, рисковете са същите както и в други държави като Франция, Германия, Белгия, Англия,Русия. Разстоянието между България и Турция не е голямо, пътуването е достъпно и лесно .
25Защо присаждане на коса в Турция?
Турция е на първо място в света по присаждане на коса и по най- голям брой чуждестранни пациенти. Причината- добри резултати, опитни лекари, добро ниво на обслужване, достъпни цени.
26За какво трябва да внимавам, преди да избера правилната клиника за присаждане на коса?
Първо трябва да проучите клиниката, доктора и екипа, техният опит и професионализъм, качество на работа, налични резултати, препоръки. Проучете Доктора ли извършва операциите, има ли въобще наличен доктор или има лица, които се представят за лекари. Не вярвайте само на информацията от интернет, защото има фалшиви мнения и коментари. Внимавайте за лица, които се явяват комисионери, представящи се за представители на клиники или доктори, или които заявяват, че искат да ви помогнат, имат познати и знаят турски език, това в никакъв сличай не означава, че лицето е наясно и има достоверна информация. Тези лица нямат нужната информация, или дават подвеждаща информация, целта е да ви вземат само парите, а за последствията и проблемите след операцията няма към кого да се обърнете. Имаме точно такива потърпевши пациенти, които идват при нас за корекции.
27Защо TURHAIR ?
Ние от TURHAIR сме тясно специализирани в присаждането на коса. Нашите лекари и екипи са професионалисти с голям опит. Ние използваме най-новите техники в областта на трансплантацията на коса (FUE МЕТОД ). Ние сме на разположение по цял ден на телефона и пощата, преди и след процедурата по трансплантация на коса. На всички въпроси зададени от нашите пациенти се отговаря директно от нас, като предварително въпросите и отговорите се препращат към лекар за оценка. Всички процедури се извършват в нашата клиника в Истанбул. Д-р Демир е регистриран член на организацията FUE EUROPE и ISHRS - организация, в която членуват само доказано най-добрите лекари по присаждане на коса в света. В нашата практика приемаме само един или двама пациенти на ден, Във връзка с COVID19 вируса, сме взели всички необходими предпазни мерки, което гарантира сигурност и безопасност за Вашето здраве ,Предлагаме VIP услуга.