Болезнено ли е присаждането на коса ?

косопад при мъжете
Защо темето на мъжете оплешивява?
август 15, 2018
присаждане на коса при жени
Възможно ли е присаждане на коса при жени ?
август 30, 2018

Болезнено ли е присаждането на коса ?

Болезнено ли е присаждането на коса

Когато става въпроса за операция по присаждане на коса, първият въпрос, които интересвува всеки е :  Дали е болезнено присаждането на коса?

Този въпрос е един от най- често срещаните по форумите за косопад.
На въпроса не може да се отговори еднозначно, тъй като всеки пациент има различни прагове за усещане на болка и време за възстановяване. Ако се правят други допълнителни терапии към присаждането може да има и по-малко болка.
Някои може да усещат по-силно болката и дискомфорта от други, някои не чувстват силна болка и нямат дискомфорт.

Какво е характерно за двата метода за присаждане на коса – FUE и FUT.

Болезнено ли е присаждането на коса

Folicular Unit Excision (FUE) – космените фоликули се извличат поотделно и след това се поставят в зоните засегнати от косопад. С тази техника не остават видими белези и излекуването протича бързо.

При трансплантация с метода FUT космени фоликули се вземат от лента отстранена от склапа в задната част на главата, след това се разделя на графти, които се поставят в засегнатата област. Тази процедура е по-инвазивна и времето за заздравяване е по-дълго и ще има видим белег.

Присаждането на коса е операция и след нейното приключване в края на деня няма как да се избегне този факт, ефекта от упойката постепенно ще премине, внимавайте и избягвайте да не ударите главата си. Предполага се , че може да има налична болка, свързана с процедурата, местната упойка се използва за обезболяване по време на просаждане на коса.

Тъй като по време на операцията пациентите са будни и казват че болка няма , но неприятно усещане. Това се дължи на факта, че пациента е в будно сътояние и затова е наясно с това, което се случва и ще почувства, какво се случва, но без да има болка.

Ще има ли болка след присаждане на коса?

След самата операция, ще започне заздравяването, което може да е съпроводено при някои пациенти с леки болки, при други без никакваи болки, със зачервяване, сърбеж, подуване, образуване на струпеи. Това са нормални симптоми на възстановяване, тъй като тъканите на скалпа са били подложени на травма и това причинява сърбеж, подуване, зачервяване през първите дни.
При FUT присаждане на коса донорската зона, където е направен разрез е по- наранена трябва да се лекува по-дълго време.
Лекарите изписват и препоръчват на пациентите си болкоуспокояващи ако имат нужда да приемат, за да се облекчи болката и дискомфорта след операцията. След няколко дни тези симптоми трябва да изчезнат.

Болезнено ли е присаждането на коса

Какви усложнения могат да възникнат след присаждане на коса?

Обичайно след операцията по присаждане на коса може да се появи подпухналост и болка по кожата на главата в местата където е била операцията. Това е реакция на тъканите към разтвора, който се въвежда по време на операцията.
За да се премахне отока и болката може да се правят компреси с лед. Тази реакция се наблюдава няколко дни след операцията. Пълното възстановяване може да отнеме 7-14 дни.
Сред редките усложнения след трансплантацията са инфекциозни и възпалителни процеси, белези.

Като цяло, когато става въпрос за присаждане на коса, дискомфорта и болката, които могат да се срещнат са минимални и за сравнително кратък период, тъй като се използва най- предпочитаната и последна процедура FUE и обикновено времето за възстановяване е кратко.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *